Een heel blog over kattenbakvulling? Ja, want als je kat in huis plast, ligt dat aan veel gevallen aan de kattenbak. Natuurlijk laat je ALTIJD eerst een medische oorzaak uitsluiten, maar in dit blog gaat het nu over de kattenbakvulling. Met name bepaalde soorten kattengrind veroorzaken veel problemen. Lees verder welke soorten dat zijn en waarom katten ze onprettig vinden.
Welke soorten kattenbakvulling zijn er eigenlijk?
In feite heb je de keuze tussen klontvormend en niet-klontvormend. Klontvormend wil zeggen dat de urine een klontje of balletje vormt. Dat kun je gemakkelijk uit de kattenbak halen met een schepje in de vorm van een zeef. Zo blijft de kattenbak lekker schoon, voor jou is het uitscheppen nauwelijks werk. Het is ook lekker zuinig in gebruik, dat scheelt weer kattengrind.
Zo is het ook meteen duidelijk wat niet-klontvormende vulling inhoudt! Bij dit soort kattengrind is het lastig om de urine er goed uit te scheppen. Er zijn helaas eigenaren die alleen de ontlasting uitscheppen en na een paar dagen de hele kattenbak leeggooien. Als de bak goed gebruikt wordt, ligt er vaak een dikke laag nat kattengrind onderin de bak, die ook nog eens flink ruikt. Niet fijn voor poes dus.
Grove en fijne kattenbakvulling
Klonterend en niet-klonterend grind heb je in grove en fijne varianten. De kat is van oorsprong een woestijndier en heeft een voorkeur voor alles wat op zand lijkt, dus met andere woorden zo fijn en zacht mogelijk. Daarom gaan katten ook zo graag in de tuin plassen en poepen! Als je je kat blij wilt maken, kies je voor kattengrind dat zo fijn mogelijk is.
De samenstelling van kattenbakvulling
Kattenbakvulling kan gemaakt worden van hernieuwbare grondstoffen (houtkorrels, papier, stro, maïs) en minerale vulling (o.a. bentoniet, silicagel en calciumsilicaatkorrels). Op de verpakking moet staan van welke grondstoffen het grint gemaakt is.
Vulling van hernieuwbare grondstoffen leveren op het gebied van winning, transport en de afvalverwerking de gunstigste milieuscores op. Voor minerale vulling worden kleigronden afgegraven en daarmee kan natuurgebied vernield worden. Het transport is bovendien milieubelastend.
De kattenbak moet schoon zijn
Welk soort kattengrind je ook gebruikt, een kat is een heel hygiënisch dier en wil een schone kattenbak. ‘Schoon’ blijkt voor eigenaren een bijzonder rekbaar begrip te zijn. Voor de kat betekent het:
- dagelijks urine én ontlasting uit de bak scheppen
- voldoende kattenbakken ter beschikking hebben.
Twee soorten populaire kattenbakvulling maken dat dagelijkse uitscheppen van urine en ontlasting onmogelijk: houtkorrels en silica-grind.
Houtkorrels
Houtkorrels zijn heel populair bij eigenaren. Je hebt geen uitloop van kattengrind door het huis en de korrels zijn milieuvriendelijk. Maar houtkorrels zijn óók een belangrijke veroorzaker van onzindelijkheid. De korrels zijn hard aan de poten, waardoor katten niet lekker kunnen graven. Katten staan er niet stabiel op, hetgeen vooral bij oudere katten belangrijk is.
Ik dacht vroeger dat mijn katten heel tevreden waren met hun houtkorrels, totdat ik zag dat ze op de rand van de open bak stonden te balanceren om vooral maar niet in het kattengrind zelf te hoeven staan.
Ook een groot nadeel is dat het bijna ondoenlijk is om de plas eruit te scheppen. Het hout verkruimelt en er blijft relatief veel urine in de bak achter. De eigenaar ruikt hout, de kat ruikt plas.
Voor dat laatste zijn nu de PeeWee-bakken op de markt gekomen. Weliswaar vallen de kruimels nu door een zeef, maar als je de onderste bak niet dagelijks leeggooit, blijft de kattenbak toch ruiken. Bovendien blijven de andere nadelen gelden: hard, grof en ongemakkelijk. Het enige voordeel van PeeWee-bakken is dat ze lekker groot zijn. Zonder zeefje zijn ze prima voor ‘gewoon’ kattengrind!
Een alternatief voor houtkorrels
Sommige mensen vinden de geur van houtkorrels prettig. Deze vulling is er nu ook in fijngemaakte vorm en kan op die manier een vervanging zijn voor de ‘staafjes’.
Gaat het je alleen om milieu-aspecten, kijk dan ook eens naar kattenbakvulling op basis van mais, papier of walnoot. Daar is ondertussen heel veel keuze in, dus kijk vooral rond.
Silica-grind
Silica-korrels zijn zo mogelijk een nog grotere ramp. Volgens de fabrikant kun je het grind tot drie weken in de bak laten zitten, de urine zou je er steeds weer doorheen kunnen scheppen.
Ook deze vulling is hard en scherp aan de poten en heeft bovendien een sterke geur door de chemische toevoegingen. Dat wordt er niet beter op als er urine van een week in zit… Een keer in de week de hele bak leeggooien is niet voldoende qua hygiëne en de korrels worden er ook niet zachter van.
Wat zegt de wetenschap over kattenbakvulling?
Sommige mensen denken dat ik een persoonlijke hekel heb aan bepaalde merken of producten en er daarom negatief over schrijf. In principe vind ik dat de juiste vulling diegene is die de kat prettig vindt, ongeacht wat ik er zelf van vindt. In de vele jaren dat ik dit werk doe, loop ik echter dagelijks tegen dezelfde situaties aan en deel daarom mijn ervaringen.
Ook de wetenschap heeft al onderzoek gedaan naar kattenbakvulling.
Dit onderzoek uit 2018 keek naar voorkeuren van de kat. In eerste instantie konden katten kiezen tussen houtkorrels, silica en ‘gewone’ kleikorrels. De katten lieten in overweldigende meerderheid de houtkorrels links liggen. Daarna kregen ze de keuze tussen klei en silica en werd silica gemeden. In een eerder blog schreef ik al over een onderzoek waarbij silica en kleikorrels vergeleken werden. Daaruit bleek o.a. dat katten op silica ofwel vaker onzindelijk werden ofwel hun plas gingen ophouden om de bak te vermijden.
Kattenbakvulling met een geurtje
Een andere trend in kattenbakland is het toevoegen van geur aan de vulling. Naast kattengrind met babypoeder en lavendel is er nu ook een variant met citroengeur (katten hebben een hekel aan citroen!) en zelfs ‘katergrind’. Bedenk dat al die geuren toegevoegd zijn om eigenaren tot kopen te verleiden, maar dat katten met hun gevoelige neus daar helemaal niet van houden. Dat geldt trouwens ook voor luchtverfrissers en sprays in en rond de kattenbak.
Vindt mijn kat de kattenbakvulling prettig?
Katten gaan vaak heel braaf op hun kattenbak, ook al vinden ze die niet prettig.
Enkele signalen dat je kat de kattenbakvulling niet fijn vindt:
- op de rand van de bak staan of poten buiten de bak zetten
- niet willen graven in de vulling of krabben langs de zijkant van de kattenbak
- miauwen of aarzelen voordat ze op de bak gaan (dit kan ook een teken van pijn zijn!)
- de plas ophouden, eventueel totdat ze weer naar buiten mogen. Een kat moet gemiddeld 3 keer per dag plassen.
Ophouden van de plas kan leiden tot geconcentreerde urine en daarmee tot blaasgruis! Vandaar dat het zo belangrijk is dat je kat graag op de kattenbak gaat.
De beste kattenbakvulling, een paar tips
Met de volgende merken heb ik in de afgelopen jaren al veel katten succesvol geholpen. Ze zijn alle drie zacht, fijn van structuur en geurloos. Bovendien ‘stoffen’ deze varianten niet zo.
(NB Voor kittens tot 6 maanden kun je beter geen klontvormende vulling gebruiken.)
- Golden Grey Odour
- Biokat’s Microclassic Let op: neem niet de Fresh-variant, deze heeft weer een geurtje!
- World’s Best Cat Litter Dit is kattengrind op basis van mais.
- Almo Nature. Heel fijn grind op basis van hout. Niet geschikt voor fanatieke ‘gravers’
(affiliate links)
Overstappen op een andere kattenbakvulling
Op internet wordt vaak aangeraden om je kat heel langzaam te laten wennen aan een nieuwe vulling omdat hij anders onzindelijk kan worden, Maar wat als je kat al onzindelijk is of blaasgruis heeft? Dan heb je niet de luxe om rustig over te stappen.
Mijn advies is altijd: laat de kat zelf kiezen!
- Zet er een extra bak bij met een van de aanbevolen merken
- Heb je al meerdere kattenbakken, maak er dan eentje helemaal schoon en doe daar het nieuwe kattengrind in.
- Heeft de kat een voorkeur voor het nieuwe grind, doe het dan in alle bakken.
Natuurlijk zijn er meer aspecten van de kattenbak die voor onzindelijkheid kunnen zorgen. Lees hier meer tips voor de kattenbak.
En vergeet niet dat je bij een onzindelijke kat altijd éérst de urine moet laten nakijken!
Foto: FreeImages
Meer lezen over kattengedrag? Abonneer je op mijn blog en krijg regelmatig nieuwe informatie in je mailbox